II. András pecsétje

Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság – sajtóanyagok

Fejlesztések

TIOP-1.2.2-08/1-2009-0003 „Múzeumok iskolabarát fejlesztése és oktatási-képzési szerepének infrastrukturális erõsítése” pályázat – a Laczkó Dezső Múzeum új oktató- és foglalkoztatótermének kialakítása

(Bevezető)

Iskolabarát fejlesztés a Laczkó Dezső Múzeumban

Európai és hazai forrásból finanszírozott pályázatot nyert a Veszprém Megyei Önkormányzat

A múzeum közművelődési termének megújítására nyújtott be sikeres pályázatot Veszprém megye önkormányzata 2009. elején a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez. A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretéből elnyert 38 862 263 Ft támogatás lehetőséget nyújt a múzeum földszintjén található közművelődési terem teljes felújítására, a múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz szükséges bútorzat és eszközkészlet beszerzésére. A beruházás keretében jelentősen bővülnek, új kreatív elemekkel gazdagodnak a múzeum iskoláknak szánt szolgáltatásai is. A részleges akadálymentesítés következtében lehetőség nyílik a látássérült gyermekeket integráltan nevelő osztályok fogadására és foglalkoztatására is.

Az elmúlt évtizedekben fokozatosan nő az igény a múzeumok iskolabarát szolgáltatásai, kompetencia-alapú oktatást segítő programjai iránt. A veszprémi Laczkó Dezső Múzeumnak évente 3-5000 diák látogatója van, főként a megye általános- és középiskolásai. Megfelelő oktatóterem és eszközkészlet hiányában a múzeumpedagógiai órákra eddig a kiállítások terében került sor, a feladatlapokat párnákon vagy a lépcsőn ücsörögve oldották meg a csoportok.

Az elnyert pályázatnak köszönhetően a 2010-11-es tanévben digitális technikával fölszerelt új foglalkoztatóterem várja majd az osztályokat, amelyet "szertár" és műhelysarok egészít ki. A kézműves foglalkozásokhoz szükséges bútorzat két méretben készül, így lehetőséget nyújt nemcsak a felső tagozatos és középiskolás, hanem az alsó tagozatos és óvodás csoportok színvonalas foglalkoztatására is.

Az oktatótér újszerűsége abban áll, hogy az ismeretátadásban lehetőséget ad a különböző módszerek ötvözésére. A lépcsőzetesen kialakított "lelátó" a magyarázó vetítéseket, szemléltetéseket, valamint a szerepjátékokat figyelő tanulók helye lesz, az "aréna" az aktív tevékenységeké a "böngésző" pedig a tanulói terminálgépek révén a digitális állományok tanulmányozására ad lehetőséget.

Mivel ezek a funkciók egy térben kapnak helyet, az ősztől meghirdetésre kerülő több tucat új program egyetlen "múzeumi tanórán" vagy óvodai foglalkozáson belül nyújt majd lehetőséget a műtárgyakkal való közelebbi ismerkedésre, a digitális ismeretanyag közvetítésére, a kreatív foglalkozásra, a szerepjátékra, illetve a hagyományos vagy digitális feladatmegoldásra.

A tartalmi szempontból is megújuló kínálatban elsősorban az iskolai tananyagban háttérbe szoruló művelődéstörténeti érdekességek és a lokális ismeretek kerülnek előtérbe. A megye különböző településeiről érkező diákok "helyi" ismeretekkel gazdagodhatnak: várpalotai, zirci vagy bakonyoszlopi (stb.) régészeti leletekkel, kislődi vagy alsóörsi néprajzi anyaggal találkozhatnak. A társadalmi problémák feldolgozását segítheti az ősztől induló "cigány témanap" című programsorozat. Igazi szenzációt ígér a terem kísérleti szolgáltatása: a padlóba süllyesztett "sírgödör", ahol a gyerekek maguk is részesei lehetnek a régészeti feltárásnak.

A múzeum iskolabarát szolgáltatásainak és infrastruktúrájának megújításában az önkormányzat és a múzeum kiemelt partnere volt a Lovassy László Gimnázium, a Kozmutza Iskola, a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola, a Báthory István Általános Iskola, a zirci III. Béla Gimnázium, a Padányi Katolikus Gyakorlóiskola, a kislődi Rőthy Mihály Német Nemzetiségi Általános Iskola, a Veszprém Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat, a Megyei Német Önkormányzat, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete valamint a Pannon Egyetem.

A beruházás február elején indul a közbeszerzési eljárással. A műszaki átadás augusztus végén várható. A terem nagyközönség számára való átadását és egyben a "múzeumpedagógiai tanévnyitót" a szeptember közepére tervezi a Veszprém Megyei Önkormányzat, a Kulturális Örökség Napjaival egybekötve. A pályázatban és a projekt egészben együttműködő partnerek, valamint a megye oktatási intézményei számára szóló kedvezményes új múzeumpedagógiai program részletei a múzeum honlapján lesznek majd olvashatók augusztus elejétől.

(A fenti anyag sajtóban való idézéséhez hozzájárulunk!)

Jó minőségben is letölthető képek:

 • Eddigi állapot
  • A régi terem a galériával
  • Szűk terek
 • Tervek A látványterveket az Archikon Kft. készítette
 • Sajtótájékoztató: 2010. február 4. 10:00
  Képek:
  • A megújítás előtt álló teremben balról dr. Limbacher Gábor, Gőgös Zoltán, Pál Béla
   Teljes méret: 1642x1792 képpont
  • Új utakon a múzeum című tájékoztatóját tartja dr. Limbacher Gábor megyei múzeumigazgató
   Teljes méret: 1832x1568 képpont
  • A Veszprém Megyei Önkormányzat nevében Talabér Márta alelnök köszönti a nyitó rendezvény résztvevőit
   Teljes méret: 1440x1910 képpont
  • Gőgös Zoltán FVM-államtitkár ismerteti az iskolabarát múzeumfejlesztési pályázatok országos és regionális eredményeit
   Teljes méret: 1313x2160 képpont
  • A felújítás előtt álló terem
   Teljes méret: 2496x1664 képpont
  • V. dr. Fodor Zsuzsa korábbi- és dr. Limbacher Gábor jelenlegi múzeumigazgató a fejlesztési terveket bemutató tábla előtt
   Teljes méret: 2496x1664 képpont

Múzeumpedagógia: a tervezett foglalkozások leírása (letölthető PDF)

Király András múzeumpedagógus előadása a sajtótájékoztatón: Új utakon a múzeumpedagógia (letölthető Powerpoint-2003 bemutató – 27 MB)


 
TIOP 1.2.2 pályázat

Az oktatóteremről szóló nyilvános anyag a múzeum honlapján (www.vmmuzeum.hu) a letölthető múzeumpedagógiai programmal.
 
 

A VMMI (Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság) nyilvános honlapja: www.vmmuzeum.hu