Virágh András

viragh.andras@chello.hu

LISZT "KISUNOKÁJA", A KLASSZIS ORGONISTA

 

 

Virágh András zenei tanulmányait a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban kezdte, orgonaművész-tanári diplomát 1983-ban kapott a Liszt Ferenc Zeneakadémián. Tanárai Virágh Endre és Gergely Ferenc voltak.

1983-ban, a II. Nemzetközi Liszt Ferenc Orgonaversenyen a döntőbe jutott és a Liszt-művek legkiválóbb interpretálásáért elnyerte a "Cziffra-Alapítvány" különdíját. 1985-ben a liégei "Royal Conservatoire" ösztöndíjasaként hat hónapot töltött Belgiumban.

1986-ban az ünnepi Liszt-év tiszteletére előadta a Mester összes orgonaműveit és 1990-ben, Cesar Franck halálának 100. évfordulójára emlékezve eljátszotta a nagy francia zeneszerző valamennyi, nagy orgonára írt kompozícióját. Virágh András rendszeresen hangversenyezik Magyarországon és külföldön, repertoárjának gerincét Bach, Franck, Liszt, Reger, Mendelssohn, Brahms, valamint a kortárs magyar orgonaművek alkotják.

Jelenleg a budapesti Belvárosi Főplébániatemplom karnagya és zeneigazgatója, valamint az Országúti Ferences templom Kapisztrán Kórusának karigazgatója. Rendszeresen orgonál a budapesti Szent István Bazilikában és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar állandó orgonistája. A szombathelyi Konzervatóriumban és a Berzsenyi Dániel Főiskola Egyházzene Szakán orgonát tanít, főiskolai docens.

Művészi pályafutásának elismeréseként 2001. március 15-én a Magyar Köztársaság Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának Minisztere a LISZT FERENC - díjat, Budapest Belvárosának Önkormányzata a Pro Civibus - díjat adományozta Virágh Andrásnak.

Külföldi vendégszerepléseinek helyszínei: Olaszország, Ausztria, Németország, Svájc, Belgium, Dánia, Franciaország, Szlovákia, Bulgária, Spanyolország, Mexikó, Észtország és az USA.

Virágh András CD felvételei: lásd a bal oldali képet.