[ A TECHNO ]
 
 
 
 
A techno múltja egészen az ősi tűz körüli táncokig vezethető vissza, de technikailag a század elejétől származtatható. A 80-as évek végén, Amerikában és Angliában egyes emberek kezdték megunni a rock/punk korszakot, és óriás gyártelepeken, a város szélén rave partikat szerveztek. Persze a kormánynak nem tetszett, mert nem adóztak utána, így betiltották, és razziákat tartottak. Ennek köszönhetően elérték, hogy klubokba tömörülve a mai felállás szerint működik a dolog.
 
Az irányzat komoly konkurenciája lett az akkori sztároknak, ráadásul itt a központi szerepet nem az előadó kapta. Már csak azért sem, mert az előadók többféle néven jelentették meg lemezeiket, és már lehetetlen lett volna fejben tartani mindet. Itt került képbe a DJ, aki megszűri az óriási választékot, és így (szerencsés esetben) igényesebb zenéhez juthat a közönség. Anyagi megfontolásból is célszerűbb, mivel egy ember olcsóbb, mint egy egész zenekar (a felszerelésről nem is beszélve), aki változatosabb zenét sokkal hosszabb ideig tud játszani (egy együttes maximum 2 órát, míg a lemezlovas akár 6-8 órát is). Az utóbbi időben itt is tapasztalható a fejlődés, mivel a DJ mellett egy MC, egy kongás, sőt akár egy egész zenekar is lehet. 3 dologtól függ, hogy a DJ jó-e: mit játszik, milyen sorrendben és technikailag hogyan.
 
Ide sorolható még a mostanában egyre jobban elterjedő live act, amikor is többé kevésbé élő cucokkal lenyomnak a csapatok egy órás / másfél órás anyagot (említhetném itt az Underworld-öt, Green velvet-et, a The Advent-et, stb.).
 
A technokultúra napjainkra mindenhol jelen van Amerikától Japánig, és csak az egyik ága a zene. Sorolhatnánk a filmeket, rajzfilmeket, de már az egyéb művészeti alkotásokban is megtalálhatóak a stílusjegyek. Azonban kétségkívül a zene a legdominánsabb mind közül. A technót általában Detroittól eredeztetik, de egy ottani DJ-nek lehet, hogy az elektronikus zenéről pont a Kraftwerk, vagy a Yellow jut eszébe. Ez az egész irányzat globális, minden hat mindenre.
 
A techno arról szól, hogy amíg hallgatod, ne gondolkodj, egyszerűen kapcsold ki az agyad és érezd jól magad a többiekkel arra az időre. Azt a stresszt, amit a hétköznapi életben elviselsz, itt le tudod rázni és megtisztulhatsz. Az ősi, tűz körüli táncot ötvözve a mai kor legújabb vívmányaival, a lézer és komputerek békés felhasználási módjával, megkapjuk a modern zene világát. Az összes elektronikus zene építő jellegű, boldogságérzetet és pozitív érzést szeretne a hallgatóságban kelteni. Ettől függetlenül mindenkinek mást jelenthet ez a úgynevezett techno feeling, már ha le akarjuk egyáltalán szűkíteni ezt a techno műfajára.
 
A techno zene alapja egyébként a teljesen szintetikus hangszerek felhasználása, megeffektálása, és egy kicsit széttorzítása. A vokál már nem is annyira fontos, bár egy jó szettben elengedhetetlen valami sokkoló őrületes ismétlődő szöveg.
 
Derrick May-t, a detroiti zenészt e műfaj legnagyobb előfutáraként tartják számon. Ez a felfokozott intenzitású zene, ami az emberi szívverésnek körülbelül a duplája, egyeseknek nagyon monotonnak és lelketlennek tűnhet. De egy jól felépített DJ szettben az embert teljesen elkezdi uralni a ritmus, a stroboszkópok villogása, elmerül a lüktetések tengerében, egyszerűen nem tudja abbahagyni a táncot, és addig van a parketten, amíg csak bírja.

A techno-n belül több alműfaj létezik, amik megkülönböztethetőek egymástól, de mégis egymásra épülnek. Ezeket több jelzővel is illetik (deep techno, acid techno, club techno, minimal techno, detroit techno, industrial techno), amik még jobban próbálják pontosítani a hangzásvilágukat.
 
Fontos megjegyezni, hogy a techno is "csak" az egyik műfaj az elektronikus zenén belül, mint például a trance. A többi elektronikus műfaj nem a techno kategóriába tartozik, hanem a techno is csak egyik közülük, tehát az "elektronikus zene" meghatározás sokkal tágabb fogalom. Nagy vonalakban olyan fő műfajok jelentik az elektronikus zenét, mint a breakbeat, drum&bass, ambient, downtempo, trance, house, techno, hip-hop, stb.