[ Minimal music / Luomo ]
 
 
 
 
A minimal techno nem a dallamokra, hanem a hangokra épül. Azért minimal, mert alig történik benne valami. A monoton dobra, basszusra furcsa hangok épülnek rá. A változások minimálisak: megjelenik egy motívum, egy másik eltunik, a magasság vagy a hangzáskép variálódik...
Így leírva hihetetlen unalmasnak tunik, de valójában nagyon is izgalmas. Egyetlen egy titka van: másképpen kell hallgatni. Nem úgy, mint egy három perces pop-számot. Egy album vagy mix meghallgatása elott fel kell készülnünk, hogy most több mint egy órán át a hangokra, az apró történésekre figyeljünk - és akkor biztos, hogy elvarázsol. Olyan ez, mintha expedícióra indulnánk. Ilyenkor egy-egy érdekes megoldás, izgalmas effekt nagyobb örömet okoz, mint más mufajokban egész lemezek meghallgatása. Nem kell más hozzá, csak nyitottság és megfelelo hozzáállás.
 

Luomo
 
Vladislav Delay egyik arca Luomo nevu projektje. Zenéje olyan különbözo hatások kombinációja, mint a deep, minimal, pop és disco; egyrészt páratlanul élvezetes zenei csemege, másrészt egy kísérlet is annak kiderítésére: vajon megmozgatja-e ez a zene azt, aki otthon hallgatja.
Míg a disco house úgy muködött, hogy a popból és discoból vett mintát és manipulálta azt, addig a minimal house azt magából teremtette meg. A Luomo is a minimal house-hoz hasonlóan muködik, ütemeket, loopokat, hangokat használ techno- vagy dub stílusban, azonban visszahozza a funky-t, soult és discot a minimal houseba.
A house zenén belül újfajta virtuozitást mutat fel: ritmikai finomságokat és más leleményes megoldásokat alkalmazva a minimal house-nak egy sajátos popzenei ízt ad, különösen azzal, hogy noi vokállal dolgozik. Suttogó lihegések és szólamok ismétlodnek hosszan elnyújtott minimál groove-ok és melengeto dub effektek kíséretében.
A Luomo az élo bizonyíték arra, hogy létezik mindentol független, modern house hangzás. Elég, ha csak a Vocalcity címu nagylemezre ragasztott matrica szerény feliratát idézzük: "The Next Episode in House"