[ KRAFTWERK ]
 
 
 
 
Az együttes a Kraftwerk nevet 1970-ben vette fel, ami erőművet jelent. Első albumuk, a Tone Float önbizalmat adott a csapatnak, és egyre több élő koncertet adtak Németországban. Az első két album nem sok nemzetközi elismerést hozott az együttesnek. Távol tartották magukat a mások által átvett stílustól, azon voltak, hogy befogják azokat az elemeket, amiket később felhasználhattak, amelyek megalapozták őket, mint az ipari és elektronikus zene alkotóit. Az első jelentősebb koncert egy kétnapos német zenei fesztiválon volt Párizs egyik külvárosában, amelyet egy francia magazin szervezett.
 
Az 1974-es Autobahn hozta meg a Kraftwerk nagy áttörését és alapozta meg őket a modern számítógépes zene úttörőiként. A címadó szám több mint 22 perces, egy kísérlet volt összekapcsolni a monotonitást és egy hosszú autóút unalmasságát. A szám egy szerkesztett változata elérte az angol és az amerikai Top 10-et.
 
1975-ben elkészítik az Radioaktivitat albumukat, ami a légtérben található rádióhullámok hangjain és hangzásvilágán alapul. A Radioactivity (angol verzió) 1976 januárjában jelenik meg.
 
1977 első negyedévében egy másik nagysikerű album jelent meg, a Trans Europa Express. Ebben az évben nem koncerteznek. Ezek az utóbbi munkák nagyban befolyásolták az akkori angol újhullámos generációt, úgy, mint pl. Human League, Tubeway Army, Depeche Mode, OMD.
 
1978 márciusában tűnt fel először a Die Roboter a német tévében, és mutatkozott be a közönségnek. Április 7-én jön ki a Die Mensh Machine album és beköszönt a robotos korszak. Ez egy teljesen sikeres egyesülése volt a vizuális és a hallásra alapozott pop-rock zenéknek. A The Model kislemezük 1982-ben elérte a UK toplista csúcsát, és szintén sláger lett a Neon Lights és a régebbi Showroom Dummies. Ez a lemez meghatározza az összes további munkát és stílust.
 
1981-ben a Computer World album témája a számítógépek szerepe a jövőben. Ez óriási siker volt, ennek is a Pocket Calculator című száma, amelyikben Ralf énekel, hogyan tud az ő számológépe zenélni... Ez a szám a későbbiekben koncert-kedvenc lett, ahol is a tagok a színpad szélén játszottak és megengedték a közönségnek ugyanezt. Másik sláger a Computer Love lett. Elkezdték a Computer World koncert-sorozatot. A Computer World folytatásaként akarták elkészíteni a Technopop albumot, ami soha nem került kiadásra. Habár elkezdték, dolgoztak rajta, de ez a munka többször félbe lett szakítva különböző okok miatt, és ezek eredményeként törölték az egészet. Később szerepelt az Electric Cafe lemezen ez a számlista. Erről egy szám sem került ki befejezve, még fekete kiadásban sem (annak ellenére, hogy ez utóbbit többen állítják).
 
1983-ban a Breakdance című filmben hallható Tour De France lett kiadva, amelyet már a Technopop lemezre elképzeltek, és a témája az azonos nevű kerékpárverseny.
 
Az 1986-os Electric Cafe sokaknak csalódás volt, valószínű a jóval erősebb, keményebb hangzás miatt. Több video is készült a számokról. A megjelenés után csendben maradtak, az együttes körül leült minden.
 
1990 februárban a csapat Olaszországban négy koncertet ad. Új lemez ígérete - ebben az évben semmi nem lett belőle...
 
A legjobb, legismertebb számok 1991 júniusában a The Mix című dupla lemezen lettek kiadva, főként a táncos popzenei piacot megcélozva. Ősszel a Mix Tour keretében a Budapest Sportcsarnokban léptek fel.
 
1992-ben koncert a Greenpeace mozgalom keretében a Sellafield-i atomerőmű ellen. Ebben az évben a Kraftwerk a Doepfer reklámjához adja a nevét.
 
1993 májusában a Klang Art fesztiválon a Man Machine ismét feltámad... persze nem felejtkeznek el a Sellafieldi akciójukról sem.
 
1997 nyarán egy meglepő fordulattal élő fellépésre szánták el magukat, amit elég nagy nyilvánosság kísért. Ez volt a UK's Tribal Gathering, azaz a törzsi gyűlés. A Tribal Gathering-et követően még két koncertet adott a zenekar októberben. Utána egy kiterjedtebb világturnét kezdtek el 1998-ban. Ezeken a koncerteken sejteni lehetett egy új lemez megjelenését, három új szám el is hangzott, de mégsem lett belőle album a rajongók bánatára.
 
1998-ban a csapat 30 éves fennállásukat ünnepli szűk világturnéval, majd 1999-ben újra kiadták a Tour De France kislemezt (kiterjesztett CD formában).
 
1999 novemberben bemutatják az új robotokat, új stílus ígérkezik. Még nagyobb meglepetésként érte a rajongótábort az Expo2000 kislemez decemberben, teljesen új szám, ismét új lemez ígéretével kecsegtetve. A Kling Klang csendben maradt, egy videóanyag elkészült új stílussal, ami már nem a hagyományos Kraftwerk.
 
2002-ben a robotok újra berobbantak a Német és az Angol tévéműsorokba (Top of the Pops), ugyanebben az évben koncertezni indulnak Belgiumba, Párizsba, Luxemburgba, és Japánba. A következőévben Új-Zéland és Ausztrália adott helyet koncertjeiknek. Még ebben az évben jelentkeztek legújabb kislemezükkel a Tour de France-al, aminek videóklipjét a Francia televízió évfordulójának tiszteletére tartott műsorban mutattak be először, a kislemez pár nappal később 2003. július 7-én jelent meg.
 
A Kraftwerk zenéje egyszerűen, direkt módon és ritmikusan hangzik...