[ GOLDIE ]
 
 
 
 
Ki ne ismerné az arany fogairól is híres drum and bass producert? A Timeless névre keresztelt száma mérföldkő a stílus történelmében, mivel nagyban hozzájárult a dob és basszus szélesebb körű elismeréséhez.
 
Goldie, aki a híresztelésekkel ellentétben aranyszínű rastatincseiről kapta nevét, mindig kilógott az átlagemberek sorából. Serdülőkorát intézetben töltötte, majd beleveszett a hiphop világába. Belemászott a grafiitibe, breaktáncba mindenbe, ahogy azt kell. Annyira komolyan nyomta annak idején, hogy egyike lett azon firkászoknak, akik nevét világszerte jegyezték. A nyolcvanas évek második felében szedte a cókmókját és Miamiba költözött, ahol végre megismerte jamaikai gyökerekkel rendelkező édesapját. Jobb később, mint soha… Apjával bepótoltak valamennyit a kihagyott évekből és csinált néhány rázósabb dolgot is. Nyitott egy aranyfog gravírozó üzletet, többek között ott tett szert saját aranyos vigyorára is. 1990-ben visszajött Londonba, ahol nagy hatással volt rá az ott zajló zenei forradalom. Az elektronikus zenék soha nem látott új irányokat kezdtek járhatóvá tenni.
 
Számos kortársával együtt Goldie-t is elragadta a fejlődés, a friss hangzás, az illegális rave-ek, a hatalmas megmozdulások. Elhatározta, hogy ő is megpróbál valami hasonlót összerakni. Az aranyfogú stúdiólakó a kezdeti Ajax Project, Rufige Kru és Metalheadz projektnevek alatt csiszolgatta tudását. 1993-ban adta ki Angel című vokális számát. Társai közül elsőként szerződött le a nagy London Records-hoz. Akkoriban már a Timeless-en dolgozott, és nem érdekelte, hogy over vagy undergroundnak bélyegzik a zenéjét. Számos nagyszerű szám született manapság, amik nem várt fogadtatásban részesültek. Gondoljunk csak a J Majik-féle Spaced Invader remixre, Andy C Bodyrockjára, vagy hogy nyilvánvalóbbat ne is említsek a Kosheen-féle Hide U-t. Sok zöldhasúért veszik meg ezeket a darabokat a multik, mert érzik a friss hús illatát, és meg akarják lovagolni ezt a hullámot. De vajon mi örülünk-e neki? Mi, akik minden nap nyomon követjük a dob és basszus változását. Szinte osztatlan sikert aratott az összes felsorolt szám, mégis, amikor többen felfigyelnek rá, és olyan gyakran halljuk, hogy már a könyökünkön jön ki, elvész az eredeti bájuk. Goldie is felteszi magának a kérdést, vajon jó-e hogy tömegeknek adják el ezeket? Kell-e az eredeti megjelenés után 1 évvel ismét Hide U remixklónokat gyártani? Továbbfejlődhet-e a drum`n`bass a kiárusítás nélkül? A választ mindenki magában kitalálhatja, de a londoni vagány megmondja: ahhoz, hogy kiárusítsd magad, sokat kell visszalépned onnan, ahová már eljutottál.
 
A Metalheadz-nek keresztelt kiadója is kinőtte gyerekbetegségeit, három dupla cd-t rakott le az asztalra Platinum Breakz címmel, számos nagy nevet hozott reflektorfénybe, többek között Photek, Dillinja, J Majik, Source Direct, Doc Scott, Peshay és még számos, ma már saját nívós kiadóval rendelkező zenészt. A fémfejűek kicsit visszavettek a kezdeti tempóból, mivel Goldie 2 év hallgatásba burkolózott, vissza is vonult kicsit a zenei szférából, és az élet más területein is próbálgatja magát.
 
Goldie sikeresen eljutott arra a szintre, hogy az "aranyos" védjegy lett a drum and bass társadalomban. Szerepelt a 2001-es év egyik nagy durranásában, a Guy Ritchie által rendezett Blöff-ben, ezen kívül a Mindenki a napra tör című James Bond filmben is. Szerepet kapott az Eastendersben is, ami az angol Barátok közt-nek felel meg. Egy görög mitologikus töltettel rendelkező filmnél segédkezett júliusban, mint társrendező, és egy királyt is alakít ebben a Minotaur című filmben. Aggodalomra semmi ok, nem hagy fel a zenéléssel. A városi vagány felnőtt, több dolog érdekli, keresi az önmegvalósítást.
 
Filmeknél maradva megjegyzi azt is, hogy nagyon szívesen készítene filmzenéket a jövőben. A nagy filmes tervek mellet szerepel még egy könyv megírása is. Szóval, ha a zenész Goldie-ról nem is hallottunk mostanság, azért be kell látnunk, egyáltalán nem ül a babérjain. A Metalheadz is tavaly elkezdett életre kelni néhány igen jó koronggal. Kiadott még két dj mixet is, az egyik az 1999-ben világot látott Incredible sorozat egyik darabja, a másik 2001 végén megjelent Goldie.co.uk. Ő nem nevezi magát DJ-nek, mert azt mondja, hogy ő inkább zenész. Amikor dj-ként lép fel, akkor is úgy játszik, hogy megmutatja, mi tetszik neki egy-egy korongon és nem kifejezetten arra megy rá, hogy mennyi idő kell neki ahhoz, hogy két számot egymásba rakjon. Ha van egy szép rész, akkor lejátssza. Talán nem csinálja rosszul. Szinte minden kontinensen zenélt már. Szeret utazni és megismerkedni a kultúrákkal, nemcsak rohanni egyik buliból a másikba.Szereti megfigyelni az embereket, és rájuk hangolódni. Minden fellépése attól függ, mit érez a tömeg felől, és milyen hangulatban van éppen. Akármekkora hírneve van, Dj-ként és emberként sem szereti a felhajtást, a sztár kultuszt. Folyamatosan keresi az élet újabb próbatételeit.