Saffron Collection
AKCIÓ  |   Cégünkről  |   Az arany  |   Az ezüst  |   Titánium és nemesacél  |   Drágakövek  |   Gyűrűméretek  |   A mágneses ékszerekről

Az ezüst minden idők egyik legnépszerűbb nemesfémje. Évezredek óta használják ékszerek, pénzérmék, dísztárgyak alapanyagaként. Az első ezüst pénzérmék kb. Kr.e. a VII-ik századból származnak, Romában Kr.e 217 verték az első ezüst pénzt. Az ókorban az ezüst Indiából, Perzsiából de főleg Spanyolországból származott. A középkorban az ezüst bányászata kiterjed Szaxon Bohém és Tirol területekre. Amerika felfedezése után a legtöbb ezüst innen származik.

Fehér, erősen fénylő anyag, az összes fém között a legjobb ho- és elektromos vezeto. Az arany után a legjobban megmunkálható, hajlékony, kiválóan nyújtható. 1 gramm ezüstbol akár 1800 méter huzalt lehet készíteni. Kémiailag ellenálló, tiszta levegőben vagy vízben megtartja színét és csillogását, de a levegőben levő kén-hidrogén hatására megfeketedik ezüst-szulfid képződése közben. Kíváló az áramvezető-képessége, mely meghaladja a rézét is.


Az ezüst tisztasága, a sterling ezüst

A Sterling (törvényes finomságú, teljes értéku, valódi) ezüst 92,5%-ban tartalmaz ezüstöt, és 7,5%-ban valamilyen más fémet, rendszerint rezet. A Sterling ezüst húzószilárdsága majdnem kétszerese, keménysége több mint kétszerese a tiszta ezüstnek.

Fémjelek
Külföldről behozott 925 ezüst tárgyak fémjele:
Belföldön készült 925 ezüst tárgyak fémjele:


Hogyan ápolja ezüst ékszereit?

Az ezüst sem alacsony, sem magas homérsékleten gyakorlatilag nem oxidálódik. Az ezüsttárgyakon látható feketés-szürke elszínezodés nem oxid, hanem az ezüst kénnel alkotott vegyülete. A városok levegoje egyre több kénvegyületet tartalmaz, amely az ezüsttel nedvesség hatására ezüst-szulfidot(Ag2S) alkot. Ezért a tárgy felületén elobb barna késobb koromfekete bevonat keletkezik. Ez a réteg a kereskedelemben kapható ezüsttisztító folyadékkal eltávolítható. Hogy sokáig megmaradjon az ezüst ékszer újszeru állapota, és idoben megakadályozza a vastagabb ezüst-szulfid réteg kialakulását törölgesse rendszeresen karcolásmentes, puha anyagból készült, ezüsttisztító kendovel.

Figyelem! Az ezüsttisztító folyadékot csak ko vagy gyöngy nélküli, nem antikolt ékszerek, tárgyak tisztítására használja!

A szappanos víz szintén segít megorízni az ékszer szépségét, de azt soha ne felejtsük el, hogy a szárazra törlésnél semiképp ne használjunk papírtörölközot vagy papírzsebkendot, csakis lágy, puha ruhát.

Ne tegye termálvízbe, mert az ékszeren azonnal ezüst-szulfid bevonat képzodik.

Ha nem viseli ezüstékszereit, tárolja légmentesen zárt, száraz helyen. Önzáró tasak, vagy egy erszény kiválóan alkalmas erre a célra. Ez segít megorízni ékszerei csillogását és még csak véletlenül sem karcolja oket semilyen más tárgy.

Soha ne tegye ezüst ékszereit klórba, sós vízbe, szódába. Ne felejtse el, hogy néhány háztartásban található tisztítószer alapja a klór tartalmú fehérítés; ezek elszínezhetik, illetve oldhatják a drágaköveket.

Soha ne használjon ultrahangos tisztítót, szalmiákszeszt, vagy bármilyen más vegyi anyagot drágakövek tisztításához; különösen türkiz, malachit, ónix, lapis lazuli(lazúrko) és opál esetében, mert ez könnyen a kövek elszínezodését okozhatja. Törölgesse egyszeruen puha, nedves ruhával.

Ha az ékszer drágakövet vagy gyöngyöt tartalmaz, ne tegye vízbe, mert a foglalás esetleg meglazulhat. Soha ne használjon fürdetos, vagy csiszoló hatású tisztítót drágaköveihez.


Cégünk kizárólag jó minőségű, magyar és külföldi fémjellel ellátott sterling ezüst ékszereket forgalmaz.

Copyright © 2007 Saffron Collection