A falu névadója id Szabó István    Kirándulók Programok Kapcsolat Virágok Szöszenetek
Sztrémi 

Matula-ház

 A szállás címe: Benczúrfalva(Szécsény)
  Fő út 62.
Tel. sz.:06 32 422 668
            06 30 822 88 37
Szállásadó neve:Hanczikné Adorján Györgyi
Férőhely: 8 fő      Szobák száma:2 
 Kiadás egész évben
Földszintes ház :2 szoba nappali,étkező egy térben konyharész fürdőszoba( zuhanyzós)
Felszereltség:gáztűzhely,edények,evőeszközök
Fűtés: hősugárzó ill. a nappaliban fatüzelésű kályha.
Hegyvidéki környezet, csendes kis falu.
A házhoz füves terület, gyümölcsös tartozik.
A kert végén patak, 50m-re erdő.
Buszmegálló 300m-re.
Aktív időtöltés a környéken: túrázás,kerékpározás(kölcsönözhető), lovaglás, horgászás,szánkózás,kertápolás.
Parkolás az udvarban.
Fizetés a szálláshelyen.
Árak  :3000FT/fő/éj
fűtési szezonban:4000FT/fő/éj  

Nagycsaládosoknak 10%kedvezmény,7 éves kor alatti gyerekeknek 50% kedvezmény, valamint 5 nap után további kedvezmény.

 .Kis kedvencüket hozhatják.
Szeretettel várjuk vendégeinket!

Matula-ház
Üdülési csekk elfogadóhely

Új falusi szálláshely az Északi-középhegységben  Benczúrfalván(Szécsény) a Matula- házban.
Látkép

 Térkép és képek a levegőből

Benczurfalva: Volt Benczúr kastély és műterem, Műemlék

A kastélyt a Vattayak építették a XVIII. században, később a Szontágh családé lett. Az 1890-es években Pejacsevics Mikó Endre birtokolja, majd 1910-től Benczúr Gyula festőművész tulajdona volt. Számára készült 1912-ben a műterem, melyben haláláig - 1920-ig - dolgozott. 1979-ig iskola és községi tanács volt az épületben, a műtermet ideiglenesen evangélikus imaháznak használták. Majd id. Szabó István szobrászművész költözött ide. A kastélypark 1975-től természetvédelmi terület. A kastély legrégebbi része megközelítően négyzetes alakú, a hozzáépített, újabb épületszárny külső megjelenésében alkalmazkodik a régebbi részhez. A műterem a kastéllyal együttest képez, belső tere két műteremre és kisebb helyiségekre tagozódik.

Templomrom, Műemlék jellegű 

A községet 1920-ig Dolánynak nevezték, s a középkorban a templomrom alatti, úgynevezett Sági völgyben feküdt. Első adata a XIV. század elejéről való, egyházát azonban akkor még nem említették. A községet 1550-52 között a törökök elpusztították, valószínűleg a templom is ekkor vált rommá. A templom környékén a felszíni leletek alapján őskori település lehetett. A középkori falmaradványok a temető szélén álló, téglalap alaprajzú, templom maradványai. Nyugati fala 2,3 méter hosszban még áll, magassága 2,2 méter, falvastagsága 0,9 méter. Az egykori szentélyrész egyenes záródású volt, itt már csak alapjaiban látható a fal, 2,5 méter hosszban. A meglévő falak és földhányások alapján a templom szélessége 10-11, a hosszúsága pedig 12,75 méter lehetett. A fal anyaga bányából és görgetegből származó bazaltkő.

Benczúr mauzóleum, Műemlék jellegű

Benczúr Gyula 1910-ben vásárolta meg Dolány községben a kastélyt, műtermet építtetett, s haláláig - 1920. június 16-ig - itt élt és dolgozott. Az ekletikus, 1920-ban épített mauzóleum bekerített, dísznövényekkel beültetett sírkertben áll, közel a középkori templomhoz. A kiemelt, szarkofágszerűen kialakított sírhely sarkain négy kompozit fejezetű oszlop tartja a gúla alakú, enyhén lépcsőzött tetőt. A síremlék és a díszítőelemek betonból, illetve műkőből készültek. A sírkertben Benczúr hat hozzátartozója van még eltemetve. Halála után a község nevét Benczúrfalvára keresztelték át

Töltsön egy hétvégét Nógrádban! Pihenjen Benczúrfalván a Matula házban!