Transztánc – amikor az érzékelés ajtói feltárulnak…

„Ha az érzékelés ajtói megtisztulnának, minden úgy tűnne fel az ember előtt, amilyen valójában: végtelennek.
Mert az ember bebörtönözte önmagát, amíg végül mindent barlangja szűk hasadékain keresztül lát.”

- William Blake -

Az ősi sámán gyakorlat, a transztánc gyógyító eszköz, amelyen keresztül az emberek a felvehetik a kapcsolatot spirituális lényegükkel.

Mára a tánc és még sok hajdan volt szent gyakorlat – például a tudattágító szerek fogyasztása – elveszítette spirituális jelentését és puszta szórakozássá silányodott, miközben a gyakorló hasonló hatást szeretne elérni, mint hajdan őseink.

A népek számára szerte a világon a transztánc volt a spirituális lényükkel való kapcsolatfelvétel legtermékenyebb módja. A tánc kultúrák felett áll - a Föld minden kontinensén, valamennyi ősi társadalomban létezett és létezik. Valamennyien táncoltunk: mozdulatokkal, mozdulatlansággal, légzéssel, szívdobbanással...

Néhány ember számára a „transz” szó fenyegető tartalmat hordoz. Pedig a transz valójában nem más, mint a meditáció egy formája. Mindkettő a gondolatnélküliség állapotába juttat el, csak a megközelítés formájában különböznek. Amikor meditálsz, hosszú percekig mozdulatlanul ülsz, elmédet elcsendesíted, üressé válsz, hogy szellemi lényeged felszínre bukkanjon. A transz ugyanezt eredményezi, csak a dinamika más: mozgáson keresztül történik, a ritmus és a hang által. A mozgásban, vagy a mozgás véget értével transzállapot jön létre, mely egy nagyon mély meditációs állapot.

A transztánchoz szükséges egyetlen dolog a tiszta szándék, hajlandóság, hogy részt veszel a táncban. A szándék lelket visz a táncodba és irányítja annak lefolyását.
Ha átadod magad a ritmusnak - becsukott szemmel lélegzel és mozogsz - fokozatosan eltávolodsz az egódtól. Adott ponton az agy megszűnik figyelni azt és rábízza magát az „itt és most”-ra. Az eltávolodás nem tart örökké, csak átmeneti látogatást teszel „odaát”, de tartós hatást eredményez. Amikor kilépsz a transzból, az egód kisebb, bölcsebb lesz, valódi éned pedig nagyobb mértékben lesz jelen.

„Akkor jössz rá valójában, hogy máshol jártál, amikor visszaérkezel.”

március 31. 18.00-tól 21.00-ig.
Részvételi díj: 2000 Ft
Előzetes bejelentkezés szükséges!

További információ és jelentkezés:
Sarkadi Eszter Mirka – 30/291-2120, mirka@freemail.hu

 

A táncterápiáról

Foglalkozások

Hírek