Budapest (teljes)  

Válasszon szennyezőt:

Válasszon napot:


Jelmagyarázat

Alacsony

Közepes

Magas

Nagyon magas
  Budapest (belváros)  

Belváros - Részletek...


  Előrejelzés folyamata  

Hogyan működik a levegőminőségi előrejelző rendszer?

A levegőminőségi előrejelző rendszert (Predictor) az angol Cambridge Environmental Research Centre (CERC) fejlesztette, ami az ADMS-Urban nevű terjedési modellen alapul. Az ADMS-Urban diszperziós modell, a városokban előforduló különböző (meghatározóan közlekedési, de ipari és lakossági) forrásokból a légkörbe bocsátott szennyezőanyagok terjedését számítja.

A Predictor egy olyan statisztikai modell, amely a háttérszennyezettség, ill. az egyes szennyező anyagok valamint a különböző meteorológiai helyzetekben kialakuló levegőminőségi értékek közötti korreláció-számítás eredményeit alkalmazza.

A fenti oldali ábra szemlélteti, az előrejelző rendszer működési elvét, a különböző modulok egymáshoz kapcsolódását. Az előre jelzett meteorológiai adatok és a több évre visszamenőleges monitoring értékek szerint meghatározott korreláció alapján a Predictor háttér-koncentrációt számol a különböző szennyező anyagokra vonatkozóan. A háttér-koncentrációhoz hozzáadódnak a különböző források (ipar, közlekedés, stb.) által kibocsátott szennyező anyagok koncentrációi is, amihez szükséges egy városi emissziós adatbázis. Ezek ismeretében az adott pontokra a modell kiszámolja a várható levegőminőségi értékeket. A meghatározott pontokra és szennyezőkre a nap folyamán számított legmagasabb koncentrációs értéket átkonvertálja egy ún. index értékké, ami egy 1-től 10-ig terjedő skálán mozog.


  Közreműködők  
Fővárosi Önkormányzat   DASY Kft.   CERC Ltd.   OMSZ
Fővárosi Önkormányzat   DASY Döntés- és
Rendszerelemző Kft.
  Cambridge Environmental
Research Consultants (CERC)
  Országos
Meteorológiai Szolgálat

Budapest (teljes)  |   Budapest (belváros)  |   Jelmagyarázat  |   Előrejelzés folyamata

Budapest Levegőminőségi Előrejelző Rendszer (BLER) © 2007 Minden jog fenntartva