A világon az első repülőgép, amely embert szállított és huzamos ideig repült, a Flyer volt, amelyet két fivér, Wilburt és Orville Wright készített. Az első repülésre az észak - karoliniai Kitty Hawk környéki Kill Devil Hillen került sor 1903. december 17.én, kedden 10 óra 35 perckor. A repülés 12 másodpercig tartott, a Flyer 36,50 métert tett meg. Wrighték három továbi repülést is végrehajtottak még ugyanazon a napon, ezek közül a leghosszabb során 260 métert repültek 59 másodperc alatt.
Ezek a repülések az 1899 -1903 között végzett kísérleteknek az eredményei voltak, amelyeket a Wright fivérek számos sikló géppel végeztek.
A Flyer 12 LE-s, négyhengeres motorja egy a felszálláshoz használt, 18 m-es fasínen guruló kocsiról emelte fel a repülőgépet. A világtörténelmi jelentőséggel bíró eseményt követően megkezdődött a géprepülés, ami az elmúlt évszázad alatt hihetetlen fejlődésen ment keresztül. E repülést rövidesen Európai és hazai próbálkozások követték. Igy jutott el hozzánk a megyébe és vált a mindennapok közlekedési és sporteszközévé. A borsod megyei repülés első ötven esztendejét a dinamizmus jellemezte. Ekkor alakult ki a repülőterek hálózata, ami meghatározta és a mai napig meghatározza a lehetőségeket és a fejlődés korlátait.
A megye és a régió vezetőinek legfontosabb feladata e korlátok felszámolása és az Észak - Magyarországi Régió repülőtereinek több évtizedes "Csipkerózsika álmának" megszüntetése, a GA (General aviation) repülések szinvonalas biztosítása.