Koncertek

Me-NET Kft.


Kamaraest a miskolci Zenepalotában
2005. november 23-án 19.00 óra

A Filharmónia Kht. Miskolc rendezésében került sor a Szezonbérlet kamarakoncertjére a Bartók teremben, melyen a Bartos-trió produkciójában Haydn, Mozart, Brahms alkotásai hangzottak el.

A trió tagjai: Danyilova Galina (hegedű), Bartos Csaba (gordonka), Ivanyickaja irina (zongora).

Változatlanul a sokszor és dicsérettel említett miskolci zenerajongó publikum „achilles sarkát” a kamarazenei hangversenyek jelentik. Legalábbis a Bartos-trió hangversenyén megjelent félháznyi -ámbár lelkes- közönség létszáma alapján ismét bizonyítva érzem ezt. Kár.

A Bartos-trió hangversenye mind a műsor összeállításában, mind pedig kivitelezésében magasrendű élményt nyújtott. Az előadók mindhárman az orosz művészképzésben nevelkedtek. Ez egyszerre jelenti az erőteljes tónust, dinamikai játékuk széles kereteit, és érzelemgazdag játékukat és virtuózkészségüket. Ezek mind jól érvényesültek az est folyamán. A népszerű és tüneményesen előadott – magyaros- rondójú- G-dúr trió jó kezdésnek bizonyult. Élvezhettük pontos formavezetésüket, hangzás-és stiláris kulturáltságukat. Majd Mozart Esz-dúr hegedű-zongora szonátája következett. Danyilova Galina tolmácsolásában a gyors tételek virtuóz, a lassú tétel lírai megvalósítása meggyőző szépséggel hangzottak el, melyben kiváló partnernek bizonyult Ivanyickaja Irina.

Az est „csúcs” produkciójának mindenképpen Brahms: H-dúr zongoratriója bizonyult. Ha valaki meg akarja ismerni Brahms zenéjét, ez az alkotás is elegendő és alkalmas a konzervatívnak és akadémikusnak „bélyegzett” német zeneszerző zenei egyéniségének bemutatására. Megismerhettük belőle férfias szenvedélyű témavilágát, magávalragadó dallamosságát, a szólamszövés-harmonizálás gazdagságát, bonyolult ritmusképleteit. Az előadóművészek a zenei anyag tökéletes ismeretében magas érzelmi szinten tolmácsolták Brahms alkotását. A két vonós szólam tónushasonlósága, a szerző önmagának szánt briliáns zongoraszólama nagy sikert aratott.

Szép este volt.

Bartos Trió
Ivanyickaja Irina
Danyílova Galína
Bartos Csaba
Bartos Trió
 

Miskolc, 2006.02.06.

Bócz Sándor