Web-alapú programok

Nem vagyok programozó – a profikat csak irigylem – de a szükség meg az érdeklődés rávitt néhány munkára. A programokat PHP nyelven készítem, némi Javascript előfordul bennük. Igyekszem elérni, hogy az ügyfél oldalán bármelyik operációs rendszeren, bármelyik böngészővel használhatók legyenek. A szerver-oldalon Linuxot, Apache kiszolgálót, Mysql adatbázist, ImageMagick képfeldolgozó programot használok; azzal sajnos nincs időm foglalkozni, hogy más rendszereken is életre keltsem ezeket az alkalmazásokat.

DigiTár

Digitális képek (fotók és/vagy szkennelt képek) tárolására készült. Lényege, hogy minden képhez kötelező fölvinni néhány adatot. Megkülönböztet eredetit és reprodukciót, másrészt forrásértékű és nem forrásértékű képet (ez utóbbi nálunk lehet adattári jellegű vagy tárgyfotó). A képeket szakterületenként rendezi (a szakterületeket – és más paramétereket – a rendszergazda definiálhatja).

Projektkezelő

Ez az alkalmazás a csoportmunka-programokra hasonlít kissé, olyan csapat igényei alakították, amelyre a nagyrészt egyéni feladatvégzés jellemző, viszont egymás munkájához kapcsolódni kell és közös programok (is) vannak. Az is fontos szempont volt, hogy minél egyszerűbb és praktikusabb legyen. Van egy közös címlista – ez részben a projektek között is megosztható; az egyes projektek tagjai számára közös naptár (határidőnapló), téka (fájlok tárolóhelye), könyvtár (közös bibliográfia), képtár (digitális képek és a róluk szóló adatok tára), valamint egy faliújság (közös információs felület).

Mindkét program folyamatosan készül, talán már közel ahhoz, hogy egyszer közre is adhassam mindazoknak, akik esetleg használni tudják. A GPL licenc vonatkozik rájuk.


Kezdőlap Kezdőlap

Bárdossy Pál, 2006.