Wobbler készítés EPOXY-gyantából

 

A haldorado.hu-n rendszeresen olvasott Wobbler készítés, javítás című topik hozta meg az ihletet, hogy én is neki fogjak és megpróbáljam elkészíteni saját gyártású wobblereim egyikét (az elsőt)!

Miután a barkácsolás amúgy is nagy kedvencem, elkezdtem törni a fejemet, hogyan tudnék valami újat varázsolni, kisebb munkával mint a farigcsálás, de remélhetőleg hasonlóan sikeres darabokat mint a forumtársaim!

Felkerestem egy barátomat aki a műanyag "feldolgozás" területén nem egy elveszett ember, tanácsot kértem tőle, hogyan tudnám ezt a Rapala típusú fahalacskát a legjobban lekoppintani?! A választ nem irom le mert magam sem értettem, megkértem, hogy konyhanyelven próbáljon fogalmazni, nem a munkatársával beszél... :o)

Miután beavatott a titokba, hogy mik kellenek, másnap elindultam beszerző körútra, hogy remélhetőleg hiánytalanul beszerezhessem a hozzávalókat!

-EPOXY gyanta két komponensű - ez a hal anyaga

-Két komponensű gumi ( ez a forma öntésnél játszik szerepet)

-Formaleválasztó (hogy ne ragadjon a gumiba a kishal formaöntésnél illetve, ezzel ki lehet kenni a formát mielőtt epoxyval töltöm meg a gumiformát)

-Csillámpor

-Porfesték

-Lakk (profik szerint nem kemény, hanem rugalmas lakk kell figyelembevéve a használatát)

-Festékek

A fent említett kellékek beszerzése után, már alig vártam, hogy bele kezdhessek a "nagy"munkába! Kb. háromszori öntés után rájöttem a technikájára hogyan öntsem a gumit és hogyan a legcélszerűbb elhelyezni a kishalat egy térfogatában gazdaságos edénykébe! Rá kellett jönnöm, úgy a legegyszerűbb, ha a kishalat vízszintesen helyezem a még folyékony gumimasszában, félig elmerítem és miután megkötött, formaleválasztóztam és a másik felét is kiöntöttem! Ezt a gumiállagot is hagytam 1 napig megkötni, majd szétválasztottam és láss csodát meg volt a tuti forma, terelőlapkával együtt!

Amikor készen volt a gumiforma, vágtam rá egy tölcséralakú beöntőnyílást a kishal farkánál (lehet célszerűbb lenne máshol) és a folyékony két komponensű epoxy-t beöntöttem (porfestékkel és csillámporral dúsított), közben egy 15cm-es drótszállal tömködtem, hogy jól elterüljön a műanyag és ne legyen levegős! (a keverési arányra nagyon kell figyelni epoxy-katalizátor) Újabb reményteljes 24 órás vározás előzte meg a hal elkészültét, de nem hiába, ugyanis siker koronázta az elképzelésem!

A két fél forma közötti résekben megszilárdult epoxy-t letördeltem, a kisebb sorjákat nagyon finom smirglivel ledörzsöltem! A halacska egy az egyben olyan lett mint a mintának szánt Rapala, még a lapkán levő írás is "megjelent" az enyémen!

A hasába kisebb fúrófejjel kb. fél centis lyukakat fúrtam, ott helyeztem el az ólomnehezékeket!

Kinézetre nagyon jól sikerült, de sajnos az epoxy fajsúlya miatt süllyedő változat lett, de nem baj egy ujabb kihívás áll előttem, hogy beszerezzek kisebb vagy habosabb gyantát és azt is lemodellezzem, hátha nem csak formában hanem úszásban, vergődésben is felveszi a versenyt a wobblergyártó cég termékeivel!

Kellékek Klón

Fúrás Testvérek

Porfesték Oldalról

 

Kellékek

Üdv.: Zsolti...